Σύμπτωμα πολλών παθήσεων, όπου το άτομο νιώθει να γυρνάει ο κόσμος γύρω του ή ότι περιστρέφεται αυτό το ίδιο, ενώ τα πράγματα γύρω του μένουν ακίνητα (αντικειμενικός και υποκειμενικός ίλιγγος). Άλλοτε πάλι έχει την εντύπωση ότι το σώμα του ανυψώνεται ή καταβυθίζεται. Ο ίλιγγος πάντα έχει σχέση με μια διαταραχή του συστήματος ισορροπίας. Το σύστημα ισορροπίας αποτελείται από μέρη του εσωτερικού τμήματος του αυτιού (ημικύκλιοι σωλήνες, αίθουσα, κοχλίας) και νεύρα, που μεταδίδουν το αίσθημα ισορροπίας στον εγκέφαλο και στην παρεγκεφαλίδα ή κατεβαίνουν στο νωτιαίο μυελό.

Τα συμπτώματα και η ένταση του ιλίγγου βοηθούν στην εντόπιση της βλάβης. Έτσι, σε βλάβη του λαβυρίνθου του αυτιού υπάρχει ναυτία, ωχρότητα, ιδρώτας και ακουστικές διαταραχές ή εμβοές. Μπορεί να είναι τόσο έντονος και ξαφνικός, ώστε το άτομο να πέσει κάτω αλλά χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του. Προσοχή χρειάζεται στον λεγόμενο κεντρικό ίλιγγο, όπου η βλάβη αφορά τον εγκέφαλο και μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού ή όγκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ζάλη είναι συνήθως πιο ήπια και δεν υποχωρεί με τα συνηθισμένα φάρμακα.

Τύποι ιλίγγου:

Οφθαλμικός ίλιγγος. Το άτομο παθαίνει ίλιγγο όταν βρίσκεται ψηλά και κοιτάει κάτω. Πολλές φορές είναι ψυχολογικός (ψυχογενής ίλιγγος), άλλοτε όμως υπάρχει βλάβη των φακών των ματιών.

Τοξικός ίλιγγος. Εμφανίζεται σε δηλητηριάσεις, σε κατάχρηση φαρμάκων, σε διάφορες παθήσεις. Αυτές οι ουσίες δρουν και βλάπτουν το λαβύρινθο.

Ίλιγγοι σε μέση πυώδη ωτίτιδα ή κακώσεων του αυτιού, του λαβυρίνθου ή του αιθουσαίου νεύρου.

Σύνδρομο Μeniere, που συνοδεύεται με εμβοές και εμέτους. Θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

Ίλιγγος σε ταξίδια. Εδώ η μετακίνηση του σώματος ερεθίζει το λαβύρινθο. Ο ίλιγγος ελαττώνεται όταν το άτομο οδηγεί μόνο του

Ίλιγγος σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ίλιγγος σε διάφορες παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συχνά ίλιγγος δημιουργείται με την γρήγορη περιστροφή του σώματος ή όταν κάποιος παρατηρεί εξωτερικά αντικείμενα από ένα αυτοκίνητο που τρέχει πολύ. Γενικά η θεραπεία του ιλίγγου στρέφεται στην αιτία που τον προκαλεί. Σε μια κρίση ο άρρωστος ξαπλώνει με τα μάτια κλειστά και μένει ήρεμος ώσπου να περάσει η κρίση. Μπορεί να χρειαστούν ώρες στο κρεβάτι, αφού είναι αδύνατον κάποιος να σταθεί όρθιος.