Είναι φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου. Διακρίνεται στην οξεία γαστρεντερίτιδα και στη χρόνια εντερίτιδα. Η οξεία γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε δηλητηριώδεις ουσίες, π.χ. μανιτάρια, τροφές χημικά δηλητηριασμένες, αλλοιωμένα τρόφιμα, σε ιούς ή μικρόβια, ερεθιστικές τροφές (π.χ. κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, καφέ), παγωμένες ή καυτές τροφές, λήψη διαφόρων φαρμάκων. Επίσης παρατηρείται σε πολλές λοιμώδεις επιδημικές αρρώστιες, όπως ο τυφοειδής πυρετός, η αμοιβαδική δυσεντερία και η χολέρα.

Εκδηλώνεται με διάρροιες, απότομο πόνο ή βάρος στο στομάχι, ρεψίματα, ναυτία, εμέτους και κάψιμο στο στέρνο. Πυρετός παρατηρείται όταν η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς. Εξαιτίας των εμέτων και της διάρροιας δημιουργείται αφυδάτωση και αλκάλωση, δηλαδή, αυξάνουν οι αλκαλικές ενώσεις στο αίμα, διότι ο οργανισμός χάνει τα οξέα του με τα γαστρικά υγρά.

Η θεραπεία γίνεται με δίαιτα και χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, δηλαδή, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κλπ. Επίσης συνιστάται ανάπαυση, νηστεία, και κατόπιν χορηγείται τροφή προοδευτικά. Χορηγούνται αντιεμετικά, ζωικός άνθρακας και αντιχολινεργικά. Σε πυρετό χορηγούνται αντιπυρετικά, ενώ αν η αιτία είναι μικρόβιο χορηγούνται αντιβιοτικά. Η τροφική δηλητηρίαση είναι οξεία γαστρεντερίτιδα, η οποία οφείλεται στη λήψη μολυσμένων τροφών. Αρχίζει 6 – 48 ώρες μετά την κατανάλωση των μολυσμένων τροφών και διαρκεί 24 – 48 ώρες. Συνήθως τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από σφοδρότητα.

Η χρόνια εντερίτιδα αποτελεί συνήθως συνέχεια της οξείας, η οποία δεν έχει θεραπευτεί καλά. Επίσης χρόνια εντερίτιδα παρατηρείται και σε διάφορες παθήσεις, όπως π.χ. στο γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, στη χολολιθίαση, στο καρκίνο του στομάχου, κ.α.

Η γαστρεντερίτιδα άλλες φορές αποτελεί εκδήλωση αλλεργίας σε ορισμένες τροφές. Εκδηλώνεται τότε με αίσθημα βάρους μετά το φαγητό, συχνά ρεψίματα, ναυτία και εμέτους.