Ο Ιατρός είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ – Πρώην ΔΕΒΕ), καθώς και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).

Ο Ιατρός αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος (ΕΠΕ), αλλά και Μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ).

Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

Ο Ζήσης Κοντονίνας του Νικολάου γεννήθηκε στην Βέροια, όπου και ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις, έχοντας αριστεύσει σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Μετά την αποφοίτησή του και την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως ιατρός, υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη ως Αγροτικός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρείας Ημαθίας και Π.Ι. Μακροχωρίου, και ως Ειδικευόμενος Ιατρός Παθολογίας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βεροίας.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα / μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στη Παθολογία στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, οπότε και έλαβε την Ειδικότητα της Παθολογίας. Στο ΑΧΕΠΑ συνέχισε για πολλά έτη να είναι επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, εκπονώντας παράλληλα την διδακτορική διατριβή του. Το 2015 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και πολλά χρόνια πλέον είναι συνεργάτης του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής, όπου συμμετέχει ενεργά τόσο σε κλινικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε θέματα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ιατρός συμμετέχει ως συγγραφέας και ερευνητής σε πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Ευρύτερη Παθολογία γενικότερα. Ο ιατρός στα πλαίσια της δια βίου Εκπαίδευσης παρακολουθεί τις ιατρικές εξελίξεις, συμμετέχοντας σε ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης μετεκπαιδεύεται συχνά σε κλάδους της Εσωτερικής Παθολογίας πάντα με κυρίαρχο μέλημα την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών του.

Είναι άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ιατρική επιστήμη, στην προσφορά στον συνάνθρωπο, ενώ ως Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος στέκεται δίπλα στον ασθενή και μάχεται για την αμεσότερη διάγνωση της πάθησής του αλλά και για την θεραπεία του.