Πάθηση των πνευμόνων, η οποία οφείλεται σε αλλεργικά ή μικροβιολογικά αίτια και χαρακτηρίζεται από κρίσεις δύσπνοιας (παροξυσμός). Οι παροξυσμοί δημιουργούνται εξαιτίας της στένωσης του αυλού των βροχών. Η στένωση προέρχεται από σπασμό του μυϊκού τοιχώματος μετά από οίδημα του βλεννογόνου και από υπερπαραγωγή παχύρρευστου εκκρίματος. Στα διαστήματα μεταξύ των παροξυσμών ο άρρωστος δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και οι βρόγχοι δεν παρουσιάζουν καμία βλάβη. Σε βαριές περιπτώσεις όμως, η αλλοίωση των βρόγχων γίνεται μόνιμη και η δύσπνοια είναι συνεχής. Τότε δημιουργείται η ασθματική κατάσταση.

Τα αίτια του άσθματος μπορεί να είναι:

  1. η κληρονομική ευαισθησία στην ακετυλοχολίνη (φυσιολογική ουσία του οργανισμού),
  2. η αλλεργία σε διάφορες ουσίες του περιβάλλοντος, όπως στη γύρη των φυτών,
  3. οι λοιμώξεις των βρόγχων και των παραρρινίων κόλπων,
  4. διάφοροι ορμονικοί παράγοντες,
  5. ψυχολογικοί παράγοντες,
  6. τροφικά αίτια.

Η θεραπεία του άσθματος είναι αιτιολογική και συμπτωματική. Όταν το άσθμα είναι αλλεργικό, τότε γίνονται ορισμένα δερματικά τεστ, για να γίνει απευαισθητοποίηση , οπότε ο άρρωστος θεραπεύεται. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι βοηθούν οι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι ενέσιμη θεραπεία, αλλά δεν είναι διαδεδομένη η χρήση τους στη Ελλάδα. Αν το άσθμα οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη, τότε χορηγούνται αντιβιοτικά. Η συμπτωματική θεραπεία γίνεται με την χορήγηση αντιισταμινικών χαπιών και βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων σε μορφή εισπνοών από το στόμα. Στην ασθματική κατάσταση απαιτείται επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το βρογχικό άσθμα δεν πρέπει να συγχέεται με το καρδιακό άσθμα, το οποίο παρατηρείται μετά από κάμψη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Στην πάθηση αυτή χαρακτηριστικός είναι ο παροξυσμός της δύσπνοιας, η οποία είναι εισπνευστική, σε αντίθεση με το βρογχικό άσθμα, στο οποίο είναι εκπνευστική. Η σύγχυση αυτή αποφεύγεται αν ερευνηθεί το ιστορικό του αρρώστου και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Η αντιμετώπιση του καρδιακού άσθματος είναι η ίδια με της αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας.